Kriterier Dryck
Samtligt vin som medverkar på AVSKALAT måste följa kriterierna nedan:
Odlingen av druvorna ska ske med ekologiska eller biodynamiska metoder –
certifierad eller ej.
Jäsningen ska enbart ske med den naturligt förekommande jästen, utan tillsats av industriellt framställd jäst.
Ingen manipulation av musten eller vinet är tillåten. Exempelvis klarning med klarningsmedel, sterilfiltrering, pastörisering, omvänd osmos, chaptalisering, termovinifiering, flash détente, centrifugering, vakuumdestillering, kryoextrahering, spinning cone, blue fining. Inget annat får tillsättas än en begränsad mängd sulfit. Det färdiga vinet får innehålla max 50 mg/L sulfit total mängd.
Samtlig cider som medverkar på AVSKALAT måste följa de kriterier som nämnts ovan för vin men med undantag att jäst och kolsyra får tillsättas och musten får filtreras och pastöriseras. Cidern måste till minst 95% vara äppel/päronmust. Övriga 5% får vara annan bär- eller fruktjuice. Musten får inte framställas från juicekoncentrat. Rena örter, bär, blommor eller kryddor får användas för att ge viss smaksättning om det framgår på etiketten.